Over Arie

Van predikant tot kunstschilder: Het bewogen leven van Arie Reurekas

Arie wordt geboren in Amsterdam, op 24 oktober 1956.

Na het doen van een middelbare schoolopleiding stapt Arie in 1974 in het verzekeringsvak. In 1977 voelt hij zich echter geroepen een opleiding te doen tot Predikant.  Hij studeert af in 1979 en wordt direct beroepen in Amsterdam.

In het jaar dat volgt doet hij een colloquium aan de VU tot het verkrijgen van zijn domineestitel. Na een jaar als voorganger te hebben gefunctioneerd hervat hij een studie theologie aan de Vrije leergangen in Zwolle en wordt hij docent in de vakken Godsdienst en Maatschappijleer aan een Amsterdamse scholengemeenschap. Hier blijkt al gauw dat het lesgeven hem ‘in het bloed’ zit want het gaat hem makkelijk af.

banner-arie-reurekas

De verhuizing

Na twee jaar verhuizen zijn echtgenote en hij naar Hoorn, waar hij in zijn ‘late’ jeugd woonde en wordt hij freelance Predikant en fulltime docent Godsdienst/Maatschappijleer. Het docentschap blijft hij tot juni 2008 vervullen. Overdag doceert hij op het Middelbaar onderwijs, ’s avonds geeft hij lezingen door het hele land. In het weekend werkt hij op de zaterdagen aan alle voorbereidingen en op de zondagen preekt hij in diverse kerken. Soms tot wel 5x op één zondag?!

Van 1989 tot 1999 wordt hij predikant aan de Vrije Baptistengemeente in Schoonhoven, maar het gezin blijft in Hoorn wonen. Daarnaast is hij als Predikant werkzaam in traditionele protestantse kerken en in de evangelische wereld.

Een ingrijpende verandering

Na ruim 30 jaar middelbaar onderwijs en preken krijgt hij in 2008 een herseninfarct, waardoor hij helaas geen les meer kan en mag geven. In de beginmaanden kan hij amper praten en loopt hij zeer moeilijk met een ‘zwabberend’ rechterbeen. Zijn leven verandert als een blad aan een boom. Om tijdens zijn revalidaties een vorm van ontspanning te vinden, gaat hij met zijn middelste dochter op schilderles bij zijn oudste zuster, die schilderes is. Samen met zijn dochter pakt hij deze creatieve vorm aan om aan zijn herstel te werken.  Begin 2009 neemt gaan zij alle drie op les bij kunstschilder Berry Kuiper. Arie ontwikkelt zich met name in de vormen schilderachtig en realisme.

Een nieuwe roeping

Inmiddels heeft hij contacten met de kunstenaars in zijn woongemeente en heeft hij diverse opdrachten vervuld. Zijn theologische achtergrond maakt dat hij zich ook meer is gaan verdiepen in Bijbelse taferelen en Bijbelse symboliek.
De laatste jaren richt hij zich met name op realisme. Hij schildert gewoon wat hij wil, alhoewel hij ook enige opdrachten maakt. De invloed van kunstschilder Kuiper blijft merkbaar in zijn werken. Er volgt een lange reeks van exposities door heel het land (zie de cv van Arie) en hij sluit zich aan bij diverse kunstroutes. Onder invloed van zijn vriend, kunstenaar Ad van Hassel richt Arie zich op een tweede lijn, die Arie ‘Figuratief-Abstract' noemt.

Dit maakt zijn werkterrein wel breder en met name de ontdekking hiervan bij de jongere generaties geven een soort 2e beeld van Arie. Alhoewel verschillende participanten van de kunstroutes dit ‘not done’ vinden, trekt Arie zich er niets van aan en schildert er lustig op los. Hij werkt het liefst aan realistische werken, want hij heeft van zijn leermeester over genomen dat hij niet ‘op doek’ werkt, maar ‘op paneel’. Zoon Michaël ‘componeert’ om de panelen heen, want zonder een lijst ‘poremt’ het niet.

Dochter Kelly volgt in het vaste spoor van haar vader en maakt met name kleinere ‘doeken’ want zij werkt niet op paneel, maar op doek. Haar werken staan ook op de site.

Wilt u een expositie met het werk van Arie of  Kelly, neemt u dan gerust contact met hem of met Michaël op.