De priester van Lalibela

Omschrijving

Lalibela is vernoemd naar koning Lalibela en ligt vrij hoog in de bergen, op 2680 meter op een plateau. Het stadje is een belangrijk bedevaartsoord in de Ethiopisch-Orthodoxe religie. Koning Lalibela 1189 – 1229) ondernam in de 13de eeuw een pelgrimstocht naar Jeruzalem en bij terugkeer in Ethiopië zou hij in een droom een opdracht van God hebben gekregen om de rots kerken te laten uithouwen, naar het voorbeeld van Jeruzalem.

Een bedevaart naar Jeruzalem was in die tijd een risico omdat de stad in handen was van de Moslims. Men was dus naarstig op zoek naar een nieuwe en veilige christelijk bedevaartsplaats. Dat leverde de huidige elf rots kerken op, ‘het achtste wereldwonder’.

De kerken zijn onderling verbonden door ondergrondse gangen. Elke kerk heeft zijn eigen priester. De priesters laten graag het kruis van zijn kerk zien en gaat daarmee dan recht tegenover de bezoekers staan.

Het christendom in Ethiopië heeft zich op een geheel eigen wijze ontwikkeld. Eeuwen lang had men geen of nauwelijks contact met Rome omdat de noordelijk gelegen landen een barrière vormden vanwege hun Islamitische grondslag. Men was als het ware afgesneden van de moederkerk in Rome. Hierdoor is bijv. de Ethiopische orthodoxe bijbel veel uitgebreider dan de bijbel in het overige christendom, omdat de Ethiopische orthodoxie nooit schriftelijk een canon heeft vastgelegd. Zo is er ook een traditie die zegt dat de Ark van Noach zich in Axum, in Ethiopië bevindt.

De oude (wijze) man is een priester van de Ethiopische orthodoxe christelijke kerk.


Uitvoering

november 2017

Afmeting

60 x 80 cm

Techniek

Prijs

€ 1195

Laat een reactie achter